Logo of Deelcollecties
Deelcollecties

Het Czaar Peterhuisje in Zaandam

Het Czaar Peterhuisje in Zaandam is één van de oudste houten huisjes van Nederland en een dependance van het Zaans Museum. Het werd in 1632 gebouwd van oud scheepshout en diende als arbeidershuisje . De Russische tsaar Peter de Grote logeerde er in 1697.

In 1895 kreeg architect Salm opdracht om een nieuwe stenen stolp over het monument heen te bouwen. Het huisje werd daarbij op een stenen fundering geplaatst. De stenen ombouw houdt het midden tussen een vorstelijke tramremise en een neogotische bedevaartkapel. In 2001 werd Salms ontwerp toegevoegd aan de lijst van Rijksmonumenten. In 2012-2013 is het geheel gerestaureerd.

In en rondom het monument hangen en staan allerhande memorabilia: een dodenmasker van de tsaar, een buste van Anna Paulowna, een wapperende Russische vlag en een brief uit 1897. Hierin maant een Zaanse ambtenaar tsaar Nicolaas II de achterstallige grondbelasting van 5 cent te betalen. De beroemde handtekeningencollectie van het Czaar Peterhuisje bevat namen uit de vorstenfamilies van Rusland en Nederland.