Logo of Deelcollecties
Deelcollecties

Verzamelingen Willem van Rede

Willem van Rede (1880-1953) was graanhandelaar en een gepassioneerd verzamelaar. Zijn verzameling bevat uiteenlopende objecten: porselein, aardewerk, brieven, postzegels, munten, penningen, meubelen, schilderijen en tekeningen. De objecten zijn uitgewaaierd over diverse musea. Zo bevindt het porselein en aardewerk zich nu in Museum Boijmans Van Beuningen. Brieven, postzegels en documenten zijn in beheer bij het Stadsarchief Rotterdam. De munten en penningen kwamen terecht bij onder meer het Koninklijk Penningenkabinet in Leiden en zijn nu in Het Geldmuseum in Utrecht; de exotische betaalmiddelen bevinden zich in het Wereldmuseum in Rotterdam.

De meubelen zijn karakteristiek voor de gegoede burgerij in de tweede helft van de 19e eeuw. In het Japanse themapark Nagasaki Holland Village zijn talloze meubelen uit de collectie van Van Rede gebruikt om 3 stijlkamers in te richten.

De collectie beeldende kunst van Van Rede bevat 1200 schilderijen en tekeningen. Een aantal is terechtgekomen in het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum in Amsterdam, het Van Gogh Museum en het prentenkabinet van Museum Boijmans Van Beuningen. Het vermogen van Van Rede is ondergebracht in een fonds bij Museum Boijmans Van Beuningen. Het museum gebruikt dit fonds voor de aankoop van moderne kunst ten behoeve van de rijkscollectie en voor eigen tentoonstelling.

 

Herkomst

Na zijn dood in 1953 zijn de verzamelingen van Van Rede nagelaten aan de Staat der Nederlanden en de Gemeente Rotterdam.